Telefon: 05 7000 720

Nahajate se tukaj

Mediji in javnost

Sporočilo za javnost ob sodbi okrožnega sodišča

Seznanjeni smo z odločitvijo Okrožnega sodišča v Kopru, ki je o zadevi razsodilo brez ponovne obravnave.

Žal nam je za zaplet pri porodu in stisko družine. Naše strokovno delo vodi prizadevanje, da se rodi zdrav otrok in da ostane zdrava tudi mama, a včasih je narava močnejša. Zdravstveni zapleti se žal dogajajo tudi ob rojstvu otroka in so za vse nas najbolj pretresljivi.                    

Zavedamo se, kakšen stres in bolečino za posamezno družino predstavlja dejstvo, da se je rodil otrok s težjo boleznijo ali invalidnostjo. Tako rojstvo starše ovije v žalost, skupaj z njimi pa tudi porodnišnico, zlasti ekipo, ki je pomagala pri porodu.

Žal se v vsaki porodnišnici lahko zgodijo tudi hudi zapleti pred, med ali po porodu. Zdravstveni delavci, ki pomagamo pri takšnem porodu, tragične zgodbe otrok in njihovih družin za vedno nosimo s seboj. Med njimi je tudi zaplet pri porodu iz leta 2005, s katerim je seznanjena slovenska javnost. Od leta 2008 pa vse do danes trajajo sodni postopki, da bi družina otroka s cerebralno paralizo v krivdnem sistemu odškodnin lahko pridobila denarno nadomestilo.

Na vsakih tisoč rojenih otrok se v povprečju rodita dva otroka s cerebralno paralizo. Trajna poškodba možganov in s tem okrnjena gibljivost otroka je večinoma posledica razvojnih nepravilnosti v maternici, kar se lahko odrazi tudi z zdravstvenim zapletom med porodom.  Prepričani smo, da morajo biti družine v takšnih primerih upravičene do pravičnega denarnega nadomestila zaradi zdravstvenega zapleta, četudi v postopku vodenja poroda ni bilo nobene zdravstvene napake.

Nadomestila zaradi hudih zdravstvenih zapletov je v zdravstvenem sistemu potrebno nemudoma zagotoviti skozi nekrivdni sistem odškodnin, ki ga v Sloveniji že predolgo čakamo. Ker nekrivdnega sistema odškodnin ni, se morajo posledično bolniki in svojci  –  da bi lahko prejeli denarno nadomestilo, ki jim pripada – podajati na dolgo in negotovo sodno pot, na kateri se trudijo s pomočjo odvetniških ekip zdravniku in bolnišnici dokazati krivdo za zdravstveni zaplet; iskati krivdo tudi tam, kjer krivca ni, saj v nasprotnem primeru do denarnega nadomestila ne bodo upravičeni. Nekrivdni sistem odškodnin bo to nepravilnost in krivico v slovenskem zdravstvenem sistemu odpravil.

Krivdni sistem odškodnin je krivičen in ponižujoč. Jemlje dostojanstvo bolnikom in njihovim svojcem, ki morajo na sodišču in celo v medijih dokazovati, da so upravičeni do denarnega nadomestila. Tak sistem je krivičen tudi do zaposlenih v zdravstvu. Z vsakim bolečim sodnim postopkom in z njim povezano javno izpostavljenostjo se bolj bojimo opravljati svoje delo in se posledično zatekamo v obrambno medicino. Sodobno medicinsko znanje daje pomembno prednost naravnemu porodu pred carskim rezom, a naravnega poroda se ta družba – in z njo porodnice in ginekologi – žal vedno bolj boji.

 

Aleksander Merlo,

direktor Bolnišnice Postojna