Pojdi do vsebine

Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna

Spremljanje in nadzor zdrave nosečnosti

Redni pregledi v nosečnosti so namenjeni ohranjanju in krepitvi zdravja nosečnice, ploda in kasneje otroka, ter prepoznavanju zdravstvenih težav – če se pojavijo, pa ustreznem ukrepanju oz zdravljenju.

Koristno je, če se med nosečnico in zdravstvenim strokovnjakom vzpostavi zaupljiv odnos, ker je pomemben za nadaljnje medsebojno sodelovanje. Izbran ginekolog spremlja potek nosečnosti, skuša preprečavati morebitne zaplete in jih čim prej odkrit ter ustrezno zdraviti. Nosečnici pomaga z nasveti v primeru nevšečnosti.

V Sloveniji je za zdravo nosečnico predvidenih deset rednih pregledov in dva ultrazvočna pregleda ( prvi za potrditev nosečnosti v 8. – 12. tednu in  drugi za ugotavljanje normalnega razvoja in rasti ploda v 20. – 22. tednu). Skoraj polovico teh pregledov lahko samostojno opravi diplomirana babica, ostale pa izbran ginekolg. Ob vsakem pregledu se izmeri krvni tlak in telesna teža nosečnice. Sprva se nosečnico spremlja na cca 4-6 tednov, z vianje nosečnosti pa vedno pogosteje: v zadnjem tromesečju najprej na 14 dni, nato pa na vsak teden.

Na prvi pregled se ženska naroči ob izostanku mesntruacije in pozitivnem testu nosečnosti. Svetujemo, da se prvi pregled opravi med 8. in 10. tednom nosečnosti. Ob prvem pregledu se ginekolog in nosečnica pogovorita o družisnkih boleznih, o njenih morebitnih boleznih v preteklosti ali v sedanjosti, preteklih operacijah, alergijah, razvadah, itd. Sledi ginekološki pregled in odvzem bris materničnega vratu (le,če ni bil odvzet zadnja tri leta oz. če rezultat ni bil ugoden). Z ultrazvočnim pregledom, ki ga večinoma izvajamo z vaginalno (nožnično) sondo, potrdi vitalno nosečnost v maternici in izključi izvenmaternično nosečnost, določi se število plodov ( lahko dvoplodna nosečnost, redko večplodna)  ter oceni velikost ploda z merjenjem razdalje teme-trtica. S tem preverimo ali je  predvideni datum poroda (PDP) določen glede na zadnjo menstruacijo, točen. Če je med njima odtopanje več kot 7 dni, se PDP prestavi glede na ultrazvočno meritev. V primeru potrjene normalne nosečnosti ženska dobi Materinsko knjižico, kamor se beležijo vsi pregledi in preiskave v nosečnosti. Je uradni dokument in nosečnica je odgovorna, da jo vse čas nosečnosti hrani ter ima vedno pri sebi, kadar obišče kateregakoli zdravnika. Svetuje se uživanje folne kisline, če nosečnica še ni pričela s tem pred potrditvijo nosečnosti, zdravo uravnoteženo prehrano, redno zmerno telesno aktivnost ter primerno količino počitka in spanca. Po končanem pregledu nosečnica opravi še laboratorijske preiskave: odda urin ter kri (za določitev krvne skupine in RhD, indirektega Coombsovega testa – ICT, hemograma ter preiskav za nosečnost pomembnih okuž : toksoplazmoza, sifilis in hepatitis B).

Naslednji redni pregled sledi čez 4-5 tednov ( okrog 16. tedna nosečnosti). Takrat se pri nosečnosti samo potrdi vitalnost ploda z ugotavljanjem prisotnosti plodovih srčnih utripv. Preveri se laboratoriske izvide:  če so izven normale ( največkrat slabokrvnost ali prisotnost škodljivih bakterij v urinu), boste o tem obveščene ( telefonsko ali pisno). Najpogosteje vam ginekolog izda ustrezen elektronski recept za zdravilo, ki ga potrebujete, katerega nato prevzamete v lekarni brez ponovnega obiska pri ginekologu, če se ne dogovorite drugače.

Sledi tretji pregled okrog 20.-22. tedna nosečnosti. Takrat se ponovi utrazvočno preiskavo, ki jo imenujemo morfologija in je namenjena potrditvi normalnega razvoja ploda in oceni rasti. Z ultrazvokom pregledmo plod »od glave do peta« in ugotavljamo morebitne razvojne nepravilnosti posameznih organov oz organskih sistemov. Oceni se plodova teža in količina plodovnice, pregleda se posteljica in popkovnica ( ali so prisotne tri žile). Izmeri se dolžina materničnega vratu ( večinoma preko nožnice, v določenih primerih tudi preko trebušne stene).

Ginekolog v nosečnosti preverja tudi tveganje za razvoj nosečniške sladkorne bolezni. Nosečnica je rizična v primeru, da je krvni sladkor na tešče nad 5,1 mmol/l. Visoko rizične nosečnice se ponovno testira okrog 28.tedna nosečnosti obremenilni testom z glukozo (OGTT).

V 28. tednu se nosečnicam, ki so Rh D negativne, ponovno preveri ICT ter se jim za zaščito aplicira protitelesa IgG antiD, ki so potrebna za zaščito ploda v vseh naslednjih nosečnostih: če protitelse nosečnica ne dobi, bi ob mešanju materine in plodove krvi organizem nosečnice začel proizvajati protitelesa, ki bi lahko v naslednji nosečnosti povzročala zaplete. Tudi v primeru invazivnih postopkov v nosečnosti ( npr. amniocenteza, biopsija horionskih resic) ali krvavitev, kjer obstaja možnost mešanja njene krvi s plodovo, se nosečnici priporoča, da prejme dodatni odmerek IgG antiD

Za zaščito ploda se izvaja tudi redno presejanje na okužbo s toksoplazmozo. Če ima nosečnica protitelesa, kar kaže na okužbo v preteklosti, plod ni ogrožen. V primeru, da je rezultat negativen (protitelesa niso prisotna), se nosečnici svetujejo preventivni ukrepi. O njih si lahko preberete v prispevku »okužbe v nosečnosti«

Za ugotavljanje morebitne slabokrvnosti (anemije) se ponovno preveri hemogram okrog 24. in 32. tedna nosečnosti.

Kasnejši UZ pregledi ( t.j. po 24.tednu ) v primeru normalno potekajoče nosečnosti niso potrebni. Opravijo se v primeru, da je ugotovljena kakšna nepravilost oz je postavljen sum na zaplete v nsoečnosti pri plodu ali nosečnici.

Plodove srčne utripe (PSU) posnamemo po 37. tednu z aparatom, imenovanim kardiotokograf (CTG),  ki poleg plodovega srčnega utripa posname tudi mišični tonus maternice ( otrdevanje trebuha). Tipala se namestijo na trebuh in pritrdi z elastičnima trakovoma; ženska zaradi preprečevanja sindroma vene cave leži na levem boku in ne na hrbtu, če to zaradi boljšega snemanja PSU ni nujno potrebno. Snemanje traja 15-20 minut,izvaja pa se v pritličju bolnišnice na ginekološkem oddelku ali pa v prostorih porodnega bloka za vse nosečnice, ki so napotene na kontrolni CTG in pregled s starni izbranega ginekologa. Zapis snemanja (v obliki dveh krivulj)pregleda zdravnik, ki se na podlagi zapisa odloči, kakšna navodila bo dal nosečnici.

Med 37.-40. tednom nosečnosti preglede opravljamo enkrat tedensko oz indvidulano, odvisno od počutja nosečnice, stanja ploda itd. Če se do predvidenega datuma poroda (PDP) porod ne začne, vas spremljamo še podrobneje ( na 2-3 dni) in najkaseje 10.dan po PDP porod sprožimo.