Pojdi do vsebine

Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna

Histeroskopija

Gre za poseg, pri katerem s pomočjo kamere skozi nožnico pogledamo v votlino maternice. Zaradi boljše preglednosti je optimalen čas za njeno izvedbo v prvem tednu po končani menstruaciji.

Trajanje in obsežnost postopka sta odvisna od vrste posega; lahko gre za diagnostični postopek ( npr. zaradi nezmožnosti zanositve, nepravilnih krvavitev iz nožnice, na ultrazvočnem pregledu ugotovljene spremembe v maternici, itd) ali pa se zanj odločimo v namen zdravljena različnih nepravilnosti maternice- najpogosteje je to pregrada maternice, manjši polip sluznice maternične votline, miom v steni maternice itd.

Poseg lahko opravimo brez anestezije ( primerno le za diagnostično histeroskopijo) ali v kratkotrajni splošni anesteziji (zaradi obsežnosti posega pri vsaki terapevtski histeroskopiji).

Večinoma je to varen poseg, a ima možne, sicer redke, zaplete:

  • zapleti zaradi anestezije (alergijske reakcije, poslabšanje druge bolezni, slabost, bruhanje….)
  • poškodbe materničnega vratu pri uvajanju kamere ( histeroskopa)
  • predrtje maternice s poškodbo črevesja ali drugih organov v trebušni votlini
  • močnejša krvavitev iz nožnice
  • preobremenitev s fiziološko tekočino (uporabimo jo med posegom za boljšo preglednost votline maternice, ki z njeno pomočjo ostaja razpeta in tako boljše pregledna)

V primeru njihovega pojava vas zadržimo v bolnišnici, ukrepamo glede na zaplet in poskrbimo za vašo varnost, za kar je navadno potrebna dodatne terapija ( npr. antibikotiki, analgetiki) in/ali drugi obsežnejši oprativni posegi (laparoskopija). Vsak dodaten postopek vam bo objasnjen s strani zdravnika operaterja in ob odpustu domov boste dobili vsa potrebna navodila.

Če ni prišlo do zapletov, lahko bolnišnico zapustite v nekaj urah ali najkasneje naslednji dan, priporočljivo je v spremstvu svojcev ali partnerja.

Ob odpustu dobite ustrezna navodila, ki navadno vključujejo nekaj dni bolniškega staleža in počitka in analgetike po potrebi.

Ker lahko še nekaj dni krvavte iz nožnice, v tem času svetujemo izogibanje  kopanju v kadi termalnih vodah, uporabi tamponov in spolnim odnosom. Kontrolni pregled opravite pri izbranem ginekologu čez 3-4 tedne.