Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna

Operativno zdravljenje predrakavih sprememb

Predrakave spremembe materičnega vratu

Zgodaj odkrite in pravočasno zdravljene predrakave spremembe materničnega vratu (MV) so bistveno pripomogle k manjši pojavnosti raka MV . V Sloveniji v ta namen deluje državni program ZORA, v okviru katerega se izvajajo presejalni pregledi v obliki brisov MV . Kadar je le-ta večkrat zapored patološko spremenjen, vas izbrani ginekolog v skladu s smernicami  pošlje na odščip manjšega vzorca tkiva ( t.i. biopsija MV ). Histološki izvid bo pokazal vrsto in razsežnost sprememb: imenujemo jih cervikalna intraepitelijska neoplazija ( CIN)  in so razvrščene v 3 razrede (CIN 1-3).V teh primerih so potrebni nadaljni ukrepi.

Možnosti zdravljena sta v osnovi dve, katera od metod je najprimernejša, se okvirno odloči že vaš izbrani ginekolog, sicer pa se dokončna odločitev v dogovoru z vami lahko naredi po pregledu v naši specialistični ambulanti:

Odstranitev z diatermično zanko oz LLETZ (large loop excision of transforation zone) :

Izvajmo ga v kratkotrajni splošni anesteziji, zato pridite na dan posega zjutraj tešči. S tanko električno zanko izrežemo bolezensko spremenjene delu MV,v  ležišču pa zaustavimo morebitne krvavitve s pomočjo elektrokoagulacije. Izrezan košček tkiva pošljemo na histopatološko preiskavo, o izvidu katere ste obveščeni čez cca 3-4 tedne, ko opravite tudi kontrolni pregled pri izbranem ginekologu. Ta oblika posega je primerna za CIN nizke stopnje in pri mlajših ženskah oz pri tistih, ki v prihodnosti še načrtujejo nosečnosti. Gre namreč za  manj obsežen poseg in zato posledično manj vpliva na dolžino materničnega vratu; le-ta je v primeru hude skrajšanosti lahko dejavnik tveganja za prezgodnji porod. Glede na nizko stopnjo zahtevnosti ste odpuščeni domov še isti dan, po presoji zdravnika operaterja po lahko ostanete v bolnišnici do naslednjega dne.

Izrezanje s kirurškim nožem oz konizacija :

V splošni anesteziji v s kirurškim nožem oz skalpelom v obliki konusa izrežemo bolezensko spremenjen del MV, z namenom zaustavitve krvavitve pa ležišče obšijemo klasično s resorbilno nitjo. Izrezan del tkiva pošljemo na histopatološko preiskavo, o izvidu katere ste obveščeni čez 3-4 teden, ko opravite tudi pregled pri izbranem ginekologu. Glede na zahtevnost posega ga izvajamo v veliki operacijski dvorani, hospitalizacija pa traja dan do dva.

Celjenje rane ne glede na  vrsto posega  lahko traja še 2-3 tedne, v tem času lahko pričakujete blag rjavkasto-krvav izcedek iz nožnice. Dokler je le-ta prisoten, odsvetujemo uporabo tamponov in spolne odnose, v primeru bolečin svetujemo uporabo analgetikov po potrebi.

Ob odpustu prejmete ustna in pisna navodila, v primeru dodatnih vprašanj pa vam bo zdravnik operater poskušal odgovoriti nanje.