Pojdi do vsebine

Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna

Operativno zdravljenje predrakavih sprememb

Predrakave spremembe materičnega vratu

Zgodaj odkrite in pravočasno zdravljene predrakave spremembe materničnega vratu (MV) so bistveno pripomogle k manjši pojavnosti raka MV . V Sloveniji v ta namen deluje državni program ZORA, v okviru katerega se izvajajo presejalni pregledi v obliki brisov MV . Kadar je le-ta večkrat zapored patološko spremenjen, vas izbrani ginekolog v skladu s smernicami  pošlje na odščip manjšega vzorca tkiva ( t.i. biopsija MV ). Histološki izvid bo pokazal vrsto in razsežnost sprememb: imenujemo jih cervikalna intraepitelijska neoplazija ( CIN)  in so razvrščene v 3 razrede (CIN 1-3).V teh primerih so potrebni nadaljni ukrepi.

Možnosti zdravljena sta v osnovi dve, katera od metod je najprimernejša, se okvirno odloči že vaš izbrani ginekolog, sicer pa se dokončna odločitev v dogovoru z vami lahko naredi po pregledu v naši specialistični ambulanti:

Odstranitev z diatermično zanko oz LLETZ (large loop excision of transforation zone) :

Izvajmo ga v kratkotrajni splošni anesteziji, zato pridite na dan posega zjutraj tešči. S tanko električno zanko izrežemo bolezensko spremenjene delu MV,v  ležišču pa zaustavimo morebitne krvavitve s pomočjo elektrokoagulacije. Izrezan košček tkiva pošljemo na histopatološko preiskavo, o izvidu katere ste obveščeni čez cca 3-4 tedne, ko opravite tudi kontrolni pregled pri izbranem ginekologu. Ta oblika posega je primerna za CIN nizke stopnje in pri mlajših ženskah oz pri tistih, ki v prihodnosti še načrtujejo nosečnosti. Gre namreč za  manj obsežen poseg in zato posledično manj vpliva na dolžino materničnega vratu; le-ta je v primeru hude skrajšanosti lahko dejavnik tveganja za prezgodnji porod. Glede na nizko stopnjo zahtevnosti ste odpuščeni domov še isti dan, po presoji zdravnika operaterja po lahko ostanete v bolnišnici do naslednjega dne.

Izrezanje s kirurškim nožem oz konizacija :

V splošni anesteziji v s kirurškim nožem oz skalpelom v obliki konusa izrežemo bolezensko spremenjen del MV, z namenom zaustavitve krvavitve pa ležišče obšijemo klasično s resorbilno nitjo. Izrezan del tkiva pošljemo na histopatološko preiskavo, o izvidu katere ste obveščeni čez 3-4 teden, ko opravite tudi pregled pri izbranem ginekologu. Glede na zahtevnost posega ga izvajamo v veliki operacijski dvorani, hospitalizacija pa traja dan do dva.

Celjenje rane ne glede na  vrsto posega  lahko traja še 2-3 tedne, v tem času lahko pričakujete blag rjavkasto-krvav izcedek iz nožnice. Dokler je le-ta prisoten, odsvetujemo uporabo tamponov in spolne odnose, v primeru bolečin svetujemo uporabo analgetikov po potrebi.

Ob odpustu prejmete ustna in pisna navodila, v primeru dodatnih vprašanj pa vam bo zdravnik operater poskušal odgovoriti nanje.