Biti mama ali oče je nekaj najbolj čudovitega na svetu

Našo bolnišnico je na materinski dan, 25. marca, obiskala predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Z direktorjem Aleksandrom Merlom se je pogovarjala o dostopnosti ginekoloških ambulant in drugih tako za našo ustanovo kot za  pacientke aktualnih vprašanjih. Ob svojem prvem obisku pri nas si je ogledala tudi prostore bolnišnice in pred kratkim odprti oddelek za Oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Merlo z ekipo je predsednico seznanil z razmerami v porodnišnici, kjer se vsako leto rodi okoli 1500 novorojenčkov. Sogovornici je predstavil tudi možnosti, ki jih nudimo bodočim mamicam; najbolj zaželene so predvsem porod z epiduralno analgezijo, porod v babiški hiši ter porod v vodi, ki smo ga prvi v Sloveniji uvedli prav v Postojni.

Ob trendu naraščanja porodov na domu je direktor izpostavil tudi skrb za varnost novorojenčkov in porodnic, saj ob zapletih pri porodu šteje vsaka sekunda in na izid lahko vpliva prisotnost visoko usposobljenega in izkušenega kadra.  »Število porodov v Sloveniji upada, zato želimo, da so vsi porodi varni,« je poudaril Merlo.

Predsednico države je zanimala tudi problematika pomanjkanja ginekologov, s katerim se na primarni ravni zdravstvenega varstva v zadnjih letih soočajo marsikje v Sloveniji. V postojnski porodnišnici tovrstnih težav zaenkrat nimamo. Trudimo se, da vsaka ženska pride do pregleda v čim krajšem možnem času.

Merlo je Pirc Musarjevo seznanil tudi z zadnjo, za našo ustanovo izjemno pomembno, pridobitvijo – ureditvijo prostorov in programom za izvajanje postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. Želimo si, da bi program čim več parom omogočil izpolnitev dolgoletnih želja po starševstvu.

»Vesela sem, da imamo v Sloveniji porodnišnice, kot je postojnska, kjer vse izgleda bolj prijazno in domače kot v velikih porodnišnicah. Izjemno pomembno je, da se mamice dobro počutijo in v Postojni se zares trudijo,« je ob obisku ugotovila Nataša Pirc Musar. Dodala je, da bi si želela več takšnih porodnišnic in tako prijaznega osebja, pa tudi več slovenskih parov, ki bi se odločali za otroke. »Številke res niso visoke, lani se je v Sloveniji rodilo samo 16 800 otrok. Ko pa je porodov tako malo je prav, da spodbujamo rojstva in pozivamo dekleta, da se odločijo za materinstvo: Pa ne samo zato, ker je to dobro za obstoj naroda ampak zato, ker je biti mama ali oče nekaj najbolj čudovitega na svetu.«