Porodništvo

1. Porodni blok

Porodni blok je srce naše porodnišnice, kjer delimo s starši najsrečnejše trenutke v njihovem življenju! Nahaja se v prvem nadstropju levo in ima štiri prenovljene porodne sobe, ena od njih je soba za porod v vodi. Vsaka je opremljena z aparaturami za spremljanje plodovih srčnih utripov (t. i. CTG) in popadkov ter vitalnih funkcij nosečnice. V neposredni bližini sta še operacijska dvorana in enota za intenzivno pooperativno nego, kamor so po porodu premeščene porodnice z resnejšimi internističnimi obolenji in tiste po nujnem carskem rezu. Večinoma pacientke ostanejo tam na opazovanju 1 dan, nadzor nad njimi pa skupaj z ostalim zdravstvenim timom izvaja specialist anesteziologije.

2. Sprejem v porodno sobo

Izbran ginekolog, ki je vodil nosečnost, vas bo z ustrezno napotnico pred predvidenim datumom poroda napotil v našo porodnišnico na pregled. Ob vsakem prihodu se posnamejo plodovi srčni utripi in tonus maternice (morebitne popadke) ter opravi pregled pri zdravniku. Ta se individualno odloči, glede na več faktorjev (trajanja in poteka nosečnosti, CTG zapisa, kliničnega statusa, pridruženih bolezni in počutja nosečnice) za sprejem v porodno sobo ali odpust domov z vsemi navodili glede nadaljnjih kontrolnih pregledov, ki se vse do poroda izvajajo pri nas.

V dnevnem času se za sprejem ali kontrolni pregled zglasite v prvem nadstropju levo, če pa prihajate po 18. uri oz. v nočnem času, pozvonite na glavnem vhodu in po vas pride babica oz. medicinska sestra.

3. Kdaj se odločim za takojšnji odhod v porodnišnico?

  • spontan razpok plodovih ovojev z odtekanjem plodovnice (ko »odteče voda«)
  • redni popadki na 5 minut vsaj 1 uro
  • ko otrokovih gibov tekom dneva ne čutite dobro oz. se je nenavadno umiril
  • krvavitev (z ali brez bolečine) iz nožnice, ki je po jakosti takšna kot pri menstruaciji ali močnejša
  • hud glavobol, močna bolečina v žlički in bliskanje pred očmi

4. Kaj potrebujete ob sprejemu

  • Kartico zdravstvenega zavarovanja ter napotnico izbranega ginekologa
  • Materinsko knjižico z originalnim dokumentom o krvni skupini
  • Vso dokumentacijo pregledov in preiskav pri drugih specialistih v času te nosečnosti
  • Svoje osebne stvari za bivanje v porodnišnici (predmeti za osebno higieno, copati, vložki, mrežaste hlačke) po želji pa tudi svojo spalno srajco, brisače, itd.
  • Za oskrbo novorojenca v celoti poskrbimo mi, vključno s pleničkami.

Ker želimo porodnicam uresničiti njihovo lastno vizijo o poteku poroda, bi želeli, da nam že ob prihodu zaupate vaše želje (npr. lajšanje porodne bolečine z epiduralno analgezijo, porod v vodi s predhodno pripravo, naravni porod in porodni načrt), za katere se bomo potrudili, da jih bomo v čim večjem obsegu lahko uresničili. Vedno pa nam je na prvem mestu varnost vašega in plodovega življenja, zato ni mogoče ustreči tistim željam, ki se ne skladajo s strokovno doktrino ali ki bi kakorkoli ogrožale vas oz. otroka.

5. Potek poroda (porodne dobe)

Prav vsak porod je zgodba zase, tudi pri ženski, ki je že rodila. Osnovne informacije sicer dobite že v materinski šoli, obstaja pa nekaj osnovnih zakonitosti poroda, ki jih je dobro vedeti – še posebej, če je to vaša prva izkušnja z njim. V osnovi ločimo tri porodne dobe:

1.

V tem času se maternično ustje rahlja in odpira, plod pa se počasi spušča po porodni poti. Večina nosečnic je sprejeta v porodno sobo v tej fazi in če je potrebno, porod pospešimo z umetnimi popadki. Kadar pa je izražena želja po čim bolj naravnem poteku poroda, se lahko še gibljete, sedite na žogi…

2.

Tu pride do iztisa ploda, za kar vas ustrezno poduči babica, ki vodi porod. Če le-ta poteka normalno, ga vodi sama, vedno pa je v neposredni bližini in že med porodom prisoten tudi porodničar. Varovanje presredka je ustaljena praksa naših izkušenih babic, vendar pa je za zagotavljanja večje varnosti otroka včasih potrebno dokončati porod s pomočjo epiziotomije (prerez presredka). Otroka vam na vašo željo položimo golega na vaš trebuh, partner lahko prereže popkovnico, itd.

3.

Po rojstvu novorojenca se porodi še posteljica in porodničar oceni, ali je potrebna dodatna oskrba porodne poti oz. opravi šivanje epiziotomije.

6. Poporodni potek in bivanje na porodnem oddelku

Po oskrbi novorojenca, z njim in po želji tudi s partnerjem, ostanete v porodni sobi še 3 ure. Nato vas premestimo na porodni oddelek, kjer ste lahko nastanjeni v klasičnih bolniških sobah (3-posteljne), z vnaprej izraženo željo pa lahko bivate v nadstandardnih sobah (1-posteljne oz. dodatno ležišče za partnerja), za kar je potrebno doplačilo.

Dnevne aktivnosti na oddelku vključujejo zajtrk, zdravniško vizito za otročnice in novorojenčke, deljenje terapije in izvajanje preiskav, ki jih odredi zdravnik, kosilo, popoldanske obiske za zdrave partnerje in sorojence, večerjo ter nočni počitek.

Večina otročnic ostaja v porodnišnici še 3 dni od dneva poroda, v primeru da je bil opravljen carski rez pa še 5 dni. To velja za zdrave mamice, ki se dobro počutijo in pri katerih ni prišlo do poporodnih zapletov in ne potrebujejo dodatne terapije. Seveda je potrebno tudi dobro stanje novorojenčka, o čemer odloča oddelčni pediater, ki dnevno pregleduje vašega malčka. Za pomoč pri rokovanju z novorojencem, dojenju ter negi so vam vedno na voljo medicinske sestre. Vsak začetek je težak in če imate pri tem težave, ne izpustite priložnosti za strokovno pomoč pri prvih korakih materinstva!

7. Odhod domov

Na dan odpusta dobite navodila glede situacij, na katere morate biti pozorni do prvega kontrolnega pregleda pri izbranem ginekologu. V kolikor težav doma nimate, ga opravite čez 6 tednov, v kolikor pa se pojavijo, se tam zglasite predčasno. Ob prihodu domov ne pozabite kontaktirati patronažne sestre, jemljite predpisano terapijo in upoštevajte ostala navodila ob odpustu. Porodnišnico lahko zapustite okoli 12:00, v sprejemni pisarni pa pred tem poravnate še morebitne stroške (npr. prisotnost partnerja pri porodu, bivanje v nadstandardnih sobah, itd.).

Zavedamo se, da z nami delite najbolj čutne trenutke življenja in želimo si, da bi porod in bivanje v naši porodnišnici pustila lep spomin na prijetno izkušnjo!