Naša bolnišnica

Bolnišnica pokriva območje bivših občin Sežana, Ilirska Bistrica, Postojna in Cerknica. V večjem številu prihajajo pacientke še iz občin Ajdovščina, Logatec, Idrija, Ribnica in Ljubljana, posamezne pa iz cele Slovenije, kakor tudi iz sosednjih držav.

V bolnišnici je bolnicam, nosečnicam in otročnicam na voljo 54 postelj. Poleg njih imamo še 4 porodne postelje in 4 postelje v sobi za intenzivno nego ter 28 postelj za zdrave novorojenčke, 4 inkubatorje in 4 ogrevalne posteljice za nego novorojenčkov in nedonošenčkov. Na obeh oddelkih naše bolnišnice – na ginekološkem in porodnem oddelku imamo možnost bivanja v nadstandardnih sobah.

Poseben poudarek namenjamo lajšanju porodne bolečine in izobraževanju in osveščanju nosečnic. Najnovejša pridobitev je t.i. babiška hiša, kjer imajo pacientke možnost izbire naravnega poroda z izbrano babico. V teh prostorih smo namestili dodatno sodobno porodno posteljo.

Letno obravnavamo okoli 5000 bolnic in porodnic. Povprečno pa pri nas rodi okrog 1500 do 1600 porodnic v enem letu. Povpraševanje po lajšanju porodne bolečine s pomočjo epiduralne porodne analgezije narašča iz leta v leto. Nekatere porodnice izkoristijo tudi možnost poroda v vodi.