Normalen razvoj zarodka (embrija) in ploda (fetusa)

Časovni potek normalne nosečnosti:

4. – 5. dan po spočetju se oplojeno jajčece ugnezdi v sluznico maternične votline.

Od 3. do 8. tedna nosečnosti poteka razvoj zarodka (embrija). V tem obdobju sta zdrav življenjski slog in izogibanje škodljivim vplivom (sevanje, določena zdravila, kemikalije, okužbe, povišana telesna temperatura…) še posebej pomembna. V 5. – 6. tednu je na ultrazvoku že možno videti srčni utrip zarodka.

Obdobje od 9. tedna nosečnosti dalje je čas razvoja ploda (fetusa). Izgradnja vseh organov oz. njihovih zasnov je zaključena do 12.tedna. Že od 10. tedna plod »vadi« dihalne gibe, vendar pa dihala do približno 28. tedna niso sposobna samostojnega delovanja, dozorevajo vse do dopolnjenega 36. tedna nosečnosti. Vzporedno z dihali se razvija tudi srčno-žilni sistem. V 8. – 10. tednu je že razvito srce s štirimi votlinami, ki se nato razvija dalje. V tem času plod začne požirati plodovnico in izločat urin; s tem se vzpostavlja še funkcija sečil. Pojavi se poraščenost kože – lanugo.

Od 13. – 16. tedna gestacije se pričnejo oblikovati kosti. V črevesju začne nastajati prvo blato – mekonij. Na ultrazvočnem pregledu je že mogoče določiti spol, kar pa ni vedno mogoče zaradi več dejavnikov (neugoden položaj ploda, slabša preglednost z ultrazvokom preko trebušne stene nosečnice zaradi obilice maščevja).

Od 17. – 20. tedna ženska navadno prvič začuti plodove gibe (prvorodke kasneje kot mnogorodke), plod prične kopičiti rjavo maščevje, ki mu bo pomagalo po rojstvu vzdrževati toploto. Na otrokovi koži se pojavi verniks.

Med 20. in 24. tednom se plod prične odzivati na zvok in razločiti je mogoče med njegovimi aktivnimi in mirnimi obdobji .

Med 28. – 32. tednom starosti se testisi pri dečkih navadno spustijo v mošnjo.

Med 32. in 36. tednom gestacije je faza intenzivne rasti , plod pridobiva približno 25g/dan, izgine lanugo.

S 37. tedni je plod »zrel« oz. donošen; pričakujemo lahko porod.

Posteljica v polnosti prevzame svoje naloge že med 8. in 10. tednom; tu se izmenjujejo plini, hranila in druge snovi, materina in plodova kri se načeloma ne mešata.