Pogosta vprašanja

Kaj naredim, če mislim, da mi odteka plodovnica?

V kolikor sumite, da vam odteka plodovnica pridite v porodnišnico, da preverimo kaj se dogaja z vami in vašim otrokom. V kolikor ugotovimo, da plodovnica odteka vas v porodnišnici sprejmemo in pri nas ostanete ves čas do poroda.

Kaj naredim, če sem noseča in krvavim?

Krvavitev v nosečnosti (podobna menstruaciji) je lahko ogrožujoča za vas in vašega otroka. Nemudoma morate priti v porodnišnico, da ugotovimo njen vzrok. Manjša krvavitev v terminu poroda je lahko znanilec bližajočega se poroda in v večini primerov ni nevarna. Manjša krvavitev se lahko pojavi tudi po vaginalnem pregledu, pri boleznih sečil, vaginalnih vnetjih in spolnemu odnosu v nosečnosti. V kolikor ste v dilemi za kakšno krvavitev gre, pridite na pregled v porodnišnico, da preverimo vaše zdravstveno stanje.

Kaj naredim, če imam popadke?

V kolikor rojevate prvič, pridite v porodnišnico ko imate redne, močne, boleče popadke na pet minut vsaj eno uro. Če ste doma blizu porodnišnice, lahko počakate doma tudi na popadke na tri minute. V kolikor pa rojevate drugič, tretjič… pa pridite v porodnišnico nekoliko prej, ko so popadki redni in boleči.

Kdaj moram v porodnišnico na kontrolni pregled -CTG?

Kontrolne preglede –CTG v porodnišnici opravljamo v dopoldanskem času od ponedeljka do petka. Za CTG se ne rabite v naprej naročati ampak pridete enkrat med 8. in 13.uro v porodnišnico. V kolikor vam ginekolog v porodnišnici ne naroči drugače, pridete v porodnišnico na pregled po PDP. Seveda pa pridete v porodnišnico tudi v primeru rednih, močnih popadkov, odtekanja plodovnice (začetek poroda) oz. da plodove gibe slabše čutite ali sploh ne čutite ter v primeru krvavitve.

Kaj naredim, če slabše čutim plodove gibe oz. jih sploh ne čutim?

V zadnjem tromesečju nosečnosti je optimalno, da plodove gibe čutite vsaj desetkrat (deset intervalov gibanja) v enem dnevu. V kolikor dva dni čutite manj kot desetkrat oz. ga en dan sploh ne čutite, morate na pregled k osebnemu ginekologu oz. v porodnišnico, da preverimo v kakšni kondiciji je vaš otrok.

Ali je lahko pri porodu prisoten partner?

Pri porodu je lahko prisoten partner oz. ena odrasla oseba. Udeležba na predavanjih šole za starše ni pogoj za prisotnost pri porodu. Ob odpustu se za prisotnost pri porodu plača po veljavnem ceniku (v ceno so všteta čista oblačila in topel obrok v dnevnem času).

Ali je lahko pri porodu poleg partnerja še neka tretja oseba oz. več spremljevalcev (doula, mama, sestra,…)

V kolikor želite pri porodu več spremljevalcev je to možno samo pri porodu v babiški hiši. V porodni sobi je lahko prisotna pri porodu samo ena odrasla oseba.

Kakšen je postopek, če želim porod v vodi?

V kolikor želite rojevati v vodi vam svetujemo, da približno en mesec pred PDP pokličete v porodnišnico in se dogovorite glede možnosti poroda v vodi. Več o prednostih, kontraindikacijah in stroških si preberite v zavihku porod v vodi.

Kakšen je postopek, če želim porod v babiški hiši?

V kolikor želite rojevati v babiški hiši vam svetujemo, da približno en mesec pred PDP pokličete v porodnišnico in se dogovorite glede možnosti poroda v babiški hiši. Več o prednostih, kontraindikacijah in stroških si preberite v zavihku porod v babiški hiši.

Ali pri vas opravljate samoplačniški bris nožnice- za streptokok agalakcije- SGB?

DA. Za bris se ni potrebno predhodno naročati; opravlja se v dopoldanskem času v sprejemni ambulanti. Primeren čas za odvzem je med 35. in 37. tednom nosečnosti.

Ali je možna predhodna rezervacija nadstandardne sobe ali babiške hiše?

Pred porodom rezervacija nadstandardnih sob ali babiške hiše ni možna.