Oblike laparoskopskih operacij

Supracervikalna laparoskopska histerektomija (SLH)

Je laparoskopski poseg, pri katerem se odstrani telo maternice nad materničnim vratom, tako da se maternični vrat ohrani. Pri tem je mogoče odstraniti tudi jajčnike in jajcevode, vendar se pri tem upošteva več dejavnikov (vaša starost, bolezni jajčnikov v preteklosti ali v družini itd.) – končna odločitev o tem je narejena pred posegom po ponovnem pregledu in pogovoru z zdravnikom operaterjem.

Pred operacijo:

Pred posegom opravite pregled pri našem anesteziologu, ki vas pregleda in ugotovi, ali obstajajo kontraindikacije za poseg. Dan pred planirano operacijo pridete v našo sprejemno ambulanto, kjer vas ponovno pregleda ginekolog, potem pa ste sprejeti na naš oddelek, kjer se vas neposredno pripravi na operacijo.

Poseg:

Poseg se opravi v splošni anesteziji. Potem ko bolnica zaspi, sledi priprava operativnega polja ter katetrizacija sečnega mehurja in vbrizganje metilenskega modrila v sečni mehur. Najprej v trebušno votlino preko posebne igle uvedemo plin (CO2), ki nam pomaga, da trebušne organe odmaknemo od trebušne stene. Sledi uvajanje troakarjev in inštrumentov skozi majhne reze na koži trebuha. Za SLH potrebujemo štiri inštrumente. Sledi operacija – maternično telo postopoma ločimo od vezi, ki ga držijo na svojem mestu. Povsem na koncu operacija s posebno električno zanko ločimo telo maternice od materničnega vratu. Maternično telo odstranimo iz trebušne votline s pomočjo posebnega inštrumenta, da ga lažje odstranimo skozi majhne reze na koži. Preparat maternice vedno pošljemo na histopatološko preiskavo. Sledi izpiranje trebušne votline z vodo in kontrola krvavitve. V kolikor krvavitve ni, odstranimo inštrumente in troakarje, iztisnemo zrak iz trebušne votline in s posameznimi resorbilnimi šivi zašijemo vhodna mesta za inštrumente na koži.

Po posegu:

Po posegu ste sprejeti na našo intenzivno enoto, kjer ste pod skrbnim nadzorom zaradi morebitnih zapletov. Odpust iz bolnišnice je običajno 3. pooperativni dan, v primeru zapletov se lahko hospitalizacija nekoliko podaljša. Normalen čas okrevanja je 1-2 tedna, v tem času vam priporočamo bolniški stalež.

Laparoskopska asistirana vaginalna histerektomija (LAVH)

Je poseg, pri katerem se odstrani maternica v celoti. Poseg se prične laparoskopsko, zaključi pa se z odstranitvijo maternice preko nožnice. Pri tem je mogoče odstraniti tudi jajčnike in jajcevode, vendar se pri tem upošteva več dejavnikov (vaša starost, bolezni jajčnikov v preteklosti ali v družini itd.) – končna odločitev o tem je narejena pred posegom po ponovnem pregledu in pogovoru z zdravnikom operaterjem.

Pred operacijo:

Pred posegom opravite pregled pri našem anesteziologu, ki vas pregleda in ugotovi, ali obstajajo kontraindikacije za poseg. Dan pred planirano operacijo pridete v našo sprejemno ambulanto, kjer vas ponovno pregleda ginekolog, potem pa ste sprejeti na naš oddelek, kjer se vas neposredno pripravi na operacijo.

Poseg:

Poseg se opravi v splošni anesteziji. Potem ko bolnica zaspi, sledi priprava operativnega polja ter katetrizacija sečnega mehurja in vbrizganje metilenskega modrila v sečni mehur. V nožnico se vstavi poseben manipulator, s katerim lahko maternico med operacijo premikamo. Najprej v trebušno votlino preko posebne igle uvedemo plin (CO2), ki nam pomaga, da trebušne organe odmaknemo od trebušne stene. Sledi uvajanje troakarjev in inštrumentov skozi majhne reze na koži trebuha. Za LAVH potrebujemo štiri inštrumente. Sledi operacija – maternico postopoma ločimo od vezi, ki jo držijo na svojem mestu. Ločimo vse do t. i. sakrouterinih vezi. Poseg nadaljujemo preko nožnice. Prikažemo si ostale vezi, ki maternico držijo na svojem mestu in jih postopno prerežemo. Še vedno imamo v trebuhu tudi laparoskopske inštrumente in kamero, s katero nadzorujemo potek operacije. Na koncu maternico in maternični vrat v celoti odstranimo preko nožnice in preparat pošljemo na histopatološki pregled. Sledi šivanje nožnice, ki je lahko laparoskopsko ali pa preko nožnice. Sledi kontrola krvavitve in vstavitev tampona v nožnico. V kolikor krvavitve ni, odstranimo inštrumente in troakarje, iztisnemo zrak iz trebušne votline in s posameznimi resorbilnimi šivi zašijemo vhodna mesta za inštrumente na koži.

Po posegu:

Po posegu ste sprejeti na našo intenzivno enoto, kjer ste pod skrbnim nadzorom zaradi morebitnih zapletov. Odpust iz bolnišnice je običajno 3.-7. pooperativni dan, v primeru zapletov se lahko hospitalizacija nekoliko podaljša. Normalen čas okrevanja je 4 tedne, v tem času vam priporočamo bolniški stalež.

Totalna laparoskopska histerektomija (TLH)

Je laparoskopski poseg, pri katerem se odstrani maternica v celoti. Celoten poseg se opravi laparoskopsko, maternico pa se na koncu odstrani preko nožnice. Pri tem je mogoče odstraniti tudi jajčnike in jajcevode, vendar se pri tem upošteva več dejavnikov (vaša starost, bolezni jajčnikov v preteklosti ali v družini itd.) – končna odločitev o tem je narejena pred posegom po ponovnem pregledu in pogovoru z zdravnikom operaterjem.

Pred operacijo:

Pred posegom opravite pregled pri našem anesteziologu, ki vas pregleda in ugotovi, ali obstajajo kontraindikacije za poseg. Dan pred planirano operacijo pridete v našo sprejemno ambulanto, kjer vas ponovno pregleda ginekolog, potem pa ste sprejeti na naš oddelek, kjer se vas neposredno pripravi na operacijo.

Poseg:

Poseg se opravi v splošni anesteziji. Potem ko bolnica zaspi, sledi priprava operativnega polja ter katetrizacija sečnega mehurja in vbrizganje metilenskega modrila v sečni mehur. V nožnico se vstavi poseben manipulator, s katerim lahko maternico med operacijo premikamo. Najprej v trebušno votlino preko posebne igle uvedemo plin (CO2), ki nam pomaga, da trebušne organe odmaknemo od trebušne stene. Sledi uvajanje troakarjev in inštrumentov skozi majhne reze na koži trebuha. Za TLH potrebujemo štiri inštrumente. Sledi operacija – maternico postopoma ločimo od vezi, ki jo držijo na svojem mestu. Poseg je zelo podoben LAVH, razlika je, da maternico v celoti ločimo od ostalih struktur laparoskopsko. Šele ko je maternica povsem mobilna in ločena od vseh struktur, jo odstranimo preko nožnice. Preparat vedno pošljemo na histopatološko preiskavo. Sledi šivanje krna nožnice, ki je lahko laparoskopsko ali pa preko nožnice. Sledi kontrola krvavitve in vstavitev tampona v nožnico. V kolikor krvavitve ni, odstranimo inštrumente in troakarje, iztisnemo zrak iz trebušne votline in s posameznimi resorbilnimi šivi zašijemo vhodna mesta za inštrumente na koži.

Po posegu:

Po posegu ste sprejeti na našo intenzivno enoto, kjer ste pod skrbnim nadzorom zaradi morebitnih zapletov. Odpust iz bolnišnice je običajno 3.-5. pooperativni dan, v primeru zapletov se lahko hospitalizacija nekoliko podaljša. Normalen čas okrevanja je 2-3 tedne, v tem času vam priporočamo bolniški stalež.