Pogosta vprašanja

1. Izbrani ginekolog me je napotil na operativno zdravljenje ginekoloških težav. Kaj sedaj?

Potrebno je opraviti ponovni pregled v specialistični ambulanti za ginekologijo. Tega opravite v naši specialistični ambulanti, ki se nahaja v pritličju bolnišnice. Za pregled ni potrebno predhodno naročanje. Zglasite se lahko katerikoli delovni dan v tednu do 10.ure. Zdravnik po razporedu se bo z vami pogovoril, pregledal vašo dokumentacijo, opravil pregled in vam svetoval nadaljnje ukrepe. Razložil vam bo možnosti zdravljenja in skupaj boste naredili odločitev za zdravljenje, ki bi bilo za vas najbolj primerno.

2. Za katere postopke je potrebno naročanje?

Za vse večje operativne posege velja, da je potrebno predhodno naročilo. Čakalna doba je odvisna od resnosti vaših zdravstvenih težav ter od trenutnih obremenitev operativnega programa, večinoma pa je v naši bolnišnici kratka. Potreben je predoperativni pregled pri anesteziologu, za katerega se predhodno dogovorite v naši ambulanti za predoperativno pripravo bolnika. Takrat se po potrebi opravi še dodatne preiskave v zvezi z vašim zdravstvenim stanjem in ko so vsi izvidi dostopni, se dogovorite za datum operativnega posega, v kolikor to dopušča vaše splošno zdravstveno stanje. Če se zaradi kateregakoli osebnega razloga na predviden datum posega ne opravi, ste ponovno uvrščeni na začetek čakalne vrste. Izjema je akutno nastalo bolezensko stanje, ki bi preprečilo operativni poseg. V takšnem primeru se poseg prestavi za nekaj dni oz. do časa, ko je spet mogoče varno opraviti poseg.

Za vse manjše posege, ki jih izvajamo kot enodnevno zdravljenje, predhodno naročanje ni potrebno. Z napotnico vašega osebnega ginekologa se lahko zglasite vsak delovni dan do 10.ure v sprejemni pisarni. Bodite tešči (od polnoči naprej ne uživate hrane ali tekočin). Nato se opravi ponovni pregled pri specialistu ginekologije in porodništva, ki vam svetuje primeren postopek.

3. Kaj potrebujem ob sprejemu oz. za bivanje v bolnišnici po operaciji?

Za večje operativne posege je ležalna doba odvisna od zahtevnosti operacije in okvirno lahko traja 2-7 dni, če je potrebno tudi dlje.

Potrebujete KZZ, stvari za osebno higieno v bolnišnici ter če je mogoče, svoje copate. Priporočamo, da imate s seboj zalogo dnevnih vložkov za čas bivanja. Mi vam priskrbimo bolnišnično spalno srajco in plašč. Priporočamo vam tudi pripomočke, da vam bo čas bivanja hitreje minil (knjige, revije, tablični računalnik…) Na voljo vam je brezplačno brezžično omrežje 24-ur dnevno. Posamezne nadstandardne sobe na oddelku imajo tudi TV sprejemnik in lastne sanitarije ter tuš. Bivanje v teh sobah je v osnovi namenjeno tistim bolnicam, ki v bolnišnici ostanejo daljše obdobje, tj. nosečnice.

4. Kakšen je režim prehranjevanja?

Na voljo so vam trije lahko dnevni obroki, ki so v skladu s priporočili o prehrani pred in po operativnih posegih. Nudimo vam tudi več vrst diet (vegetarijanska, sladkorna, žolčna, lahka…). Odsvetujemo uživanje lastne, predvsem težke hrane, saj pri večini ginekoloških operacij tudi prebavni trakt oz. črevo potrebuje določen čas, da pride na normalno delovanje.

5. Kako je z odhodom domov?

Ležalna doba je odvisna od vašega zdravstvenega stanja oz. težav. Za vse enodnevne posege velja, da zaradi splošne anestezije ostanete v bolnišnici na opazovanju vsaj še nekaj ur. V primeru, da je poseg potekal brez zapletov in je vaše počutje dobro, ste še isti dan popoldan odpuščeni domov z navodili zdravnika. Za čas bivanja v bolnišnici ne potrebujete posebnih pripomočkov. Priporočamo, da si priskrbite prevoz partnerja, sorodnikov, prijateljev in sami ne sedate za volan na dan posega, saj so vaše vozne sposobnosti zaradi kratkotrajne splošne anestezije in same posega lahko zmanjšane!

Za vse bolnice, ki so imele zahtevnejše operativne posege se odhod domov predvidi dan ali dva vnaprej, da se s svojci lahko primerno pripravite za prihod domov. Odpusti so mogoči tudi med vikendom.

6. Kdo me lahko obišče in kdaj je čas obiskov?

Obiski na oddelku za ginekologijo so mogoči vsak dan v tednu v času uradnih obiskov. Sicer je možen obisk posameznih oseb tudi izven tega časa v dogovoru z oddelčno sestro ali zdravnikom. Zaradi zagotavljanja prijetnega bivanja vsem bolnicam na oddelku vas naprošamo za diskretnost, da ne prihajate v večjih skupinah in v času izven uradnih obiskov koristite prostore čakalnice za druženje.

7. Kaj storim, če imam nenadno poslabšanje ginekoloških zdravstvenih težav izven rednega delovnega časa?

V ginekologiji je le nekaj življenje ogrožujočih stanj. Pa vendar se zgodi, da se kdaj že dlje časa trajajoče težave lahko nenadoma poslabšajo. V takšnem primeru vam svetujemo, da nas pokličete in se z dežurnim osebjem pogovorite o težavah in najboljšem ukrepanju.

Nemudoma se zglasite v naši bolnišnici, če sumite na izvenmaternično nosečnost, če močno krvavite iz rodil in se krvavitev ne zaustavi, če imate močne bolečine v spodnjem delu trebuha in ste imeli pred kratkim operativni poseg na rodilih, ste v prvi polovici nosečnosti in krvavite, imate krče ali vam je odtekla voda. Prav tako brez premisleka obiščite našo bolnišnico, če ste bili žrtev spolnega nasilja oz. spolne zlorabe.

Za nenujna stanja v povezavi z ginekologijo in porodništvom pa pokličite prvi naslednji delovni dan ali se osebno zglasite v bolnišnici, da se dogovorimo za nadaljnje ukrepanje glede na vaše težave.

8. Kaj pomeni, če sem noseča in bom sprejeta na oddelek za patološko nosečnost?

Če se po obravnavi pri našem specialistu iz ginekologije in porodništva ugotovi katerokoli stanje, ki bi lahko ogrozilo vas in/ali vašo nosečnost, vas sprejmemo na oddelek za opazovanje in morebitno zdravljenje. Najpogosteje se za hospitalizacijo odločimo zaradi grozečega prezgodnjega poroda zaradi krčev maternice in/ali skrajšanega materničnega vratu, zaradi težav z visokim tlakom v nosečnosti (kar lahko pomeni prisotnost t. i. preeklampsije, ki lahko ogrozi vas in vaš plod), prav tako v bolnišnici ostanejo tiste nosečnice, pri katerih ugotovim predležečo posteljico in krvavijo, pa pri tistih kjer je pri plodu prisoten hud zastoj v rasti, pomanjkanje plodovnice itd…

Trajanje hospitalizacije je odvisno od resnosti težav in lahko traja od nekaj dni pa do več tednov. Celotno osebje se ves čas trajanja hospitalizacije trudi, da bi bilo bivanje čim bolj prijetno, zato smo prilagodljivi glede obiskov in želja, ki jim lahko ustrežemo, nikoli ne preslišimo.