Pojdi do vsebine

Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna

Umetna prekinitev nosečnosti

S ciljem ohranjati reproduktivno zdravje žensk, se v naši državi dopušča umetno prekinitev nosečnosti (UPN) na prošnjo ženske do 10. tedna nosečnosti.

Izbira metode, s katero UPN izvedemo, je odvisna predvsem od trajanja nosečnosti, vse  tehnike zgodnje prekinitve nosečnosti pa so v osnovi preproste in varne. Katera je za vas najprimernejša, se je dobro pogovoriti že z vašim izbranim ginekologom, sicer pa lahko dokončno odločitev sprejmete šele po pregledu in razgovoru z ginekolgom v naši specialistični ambulanti.

Ločimo kirurško metodo in prekinitev nosečnosti z zdravili (medikamentozni splav). Ne glede na izbiro, vam v primeru RhD negativne krvne skupine priporočamo oz apliciramo zaščitni odmerek protiteles, ki so preventiva za določene komplikacije  v morebitni naslednji  nosečnosti.

KIRURŠKI SPLAV

Preizkušeno učinkovita kirurška metoda umetne prekinitve nosečnosti je vakuumska aspiracija s kontrolo kirete ( kirurški instrument). Primerna je predvsem za ženske, ki so že rodile in tudi za doječe matere. Je kratkotrajen poseg (nekaj minut) in malo  boleč – opravimo ga v splošni anesteziji (zjutraj pridete tešči). Predhodno naročanje ni potrebno, v naši sprejemni pisarni se lahko zglasite vsak delavnik do 10.h z ustrezno napotnico izbranega ginekologa in, če ga imate, tudi uradno potrjenim izvidom krvne skupine.

Tako kot vsak kirurški poseg ima tudi ta določena tveganja in svoje zaplete, med njimi najpogosteje: poškodba maternice ali njeno predrtje, obilnejša krvavitev iz maternice, vnetje po posegu s posledično tvorbo zarastlin v votlini maternice, neuspešna izvedba posega ali zaostali delčki produktov nosečnosti, zapleti zaradi anestezije (alergijske reakcije ali poslabšanje druge že obstoječe bolezni). V takšnem primeru vas zadržimo v bolnišnici dlje časa, ukrepamo glede na zaplet in poskrbimo za vašo varnost, za kar je praviloma potrebna dodatna terapija ( antibikotiki, analgetiki, drugi obsežnejši oprativni posegi itd). Verjetnost za nastanek zapletov narašča z daljšim trajenjem nosečnosti, razvojnimi nepravilostmi maternice itd.

Če med posegom ni prišlo do zapletov, lahko bolnišnico zapustite v nekaj urah, priporočljivo je v spremstvu svojcev ali partnerja. Ob odpustu dobite ustna in pisna navodila zdravnika glede okrevanja, ki navadno vključujejo nekaj dni počitka, analgetike po potrebi in kontrolo pri izbranem ginekologu čez 2-4 tedne.

PREKINITEV NOSEČNOSTI S TABLETKAMI (medikamentozni splav)

V zgodnjem obdobju je možno prekiniti nosečnost s kombinacijo abortivnih tabletk. Metoda je uspešna v pribljižno 95 %. V določenih situacijah kot so znana alergija na zdravila, huda oblika oz neurejena astma, srčna aritmija, zmanjšano delovanje ledvic ali jeter, visok krvni pritisk, huda slabokrvnost in nekater druga redka obolenja je potrebna skrajna previdnost pri uporabi teh zdravil, zato je vedno potreben temeljit pogovor z zdravnikom pred izvedbo. Če le-ta ugotovi, da niste primerna kondidatka za preknitev nosečnosti s tabletkami, vam bo svetoval kiruruški splav.

Medikamantozni splav izvedemo v dveh korakih:

  1. Po pregledu pri nas zaužijete tabletko ( Mifepryston 200 mg tbl )in greste domov. Če pridete na pregled v četrtek ali petek se lahko zgodi, da tabletko spijete naslednji dan oz čez dva dni doma ob določeni uri. Po tem lahko pričakujete blago slabost z bruhanjem, zmernen glavobol ter mestrualnim krčem podobne bolečine v spodnjem delu trebuha ob hkratni blagi krvavitvi iz nožnice ali brez nje. Izjemoma se zgodi, da obilno zakrvavite doma že po eni tabletki- če se to zgodi, pridete nazaj takoj, sicer pa se po navodilu vrnete čez 2 dni od zaužitja tabletke.
  2. Zjutraj pridite tešči in ostanete na ginekološkem oddelku nekaj ur. V nožnico dobite 4 vaginalete, 3-4 ure ležite in v tem času 70% žensk zakrvavite iz nožnice s sočasnimi krči maternice, ki so po jakosti bolečine podobni močnejšim menstrualnim krčem. To pomeni, da je splav v teku. Bolečine po potrebi ublažimo z analgetiki. Če do krvavitev ni prišlo, dobite dodatne tabletke, ki jih raztopite v ustih, zato lahko ostanete na oddelku nekaj ur dlje. Ko zdravnik potrdi, da je do splava prišlo, ste odpuščeni domov.

Ostalih 25 % žensk močneje zakrvavi nekaj ur po odpustu (šele doma). Če do močne krvavitve oz splavitve ni prišlo v času ležanja v bolnišnici, dobite vsa potrebna navodila kako postopati doma.

V 3-5% je ta postopek prekinitve nosečnosti neuspešen, kar pa se lahko pokaže šele po odhodu domov. O tem se pogovorite z zdravnikom in dobite ali dodaten odmerek tabletk ali pa v skrajnem primeru dokončamo splav kirurško.

Po odhodu domov svetujemo nekaj dni ( 3 -5) bolniškega staleža. Prve dni je lahko prisotna menstruaciji podobna krvavitev, nato pa še nekaj dni rjavega izcedka. V tem času odsvetujemo nezaščitene spolne odnose ter uporabo bariernih metod kontracepcije (kondom).

V primeru uspešne prekinitve nosečnosti z zdravili naslednji kontrolni pregled pri izbranem ginekologu opravite 14 dni kasneje. Za dolgoročno obliko kontracepcije pa se je potrebno dogovoriti z izbranim ginekologom. Medicinska stroka splava kot obliko kontrcepcije ne sprejema in predstavlja zadnji ukrep pri nosečnosti, ki ni načrtovana.

PREKINITEV NEPRAVILNO POTEKAJOČE NOSEČNOSTI

Zgodi se, da plod v zgodnji nosečnosti odmre ( zadržani splav) ali pa se sploh ne razvija ( snetljivo jajce), lahko pa pride do spontanega splava, ki ni popolen ( inkompletni splav). V vsakem od naštetih primeru je potrebna individulana obravnava in odločitev o tem, ali je potrebno produkte nosečnosti odstraniti za dobrobit nosečnice, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavijo zapleti.

Tudi prekinitve nepravilno potekajoče nosečnosti se lahko opravijo na kirurški način ali s tabletkami. Protokol je enak kot pri umetni prekinitvi nosečnosti.