Pojdi do vsebine

Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna

Novorojenčki

Kaj sledi po rojstvu novorojenčka?

Babica, ki vam je pomagala pri porodu, bo vašega otroka po porodu ocenila, ga stehtala in izmerila. Pomagala vam bo pri prvem podoju takoj po porodu, saj so novorojenčki takrat budni in  dobro sesajo. Če boste želeli, vam novorojenčka lahko v naročje položi tudi golega (stik kože s kožo). Novorojenček bo prejel kapljice v oči za preprečevanje bakterijskega vnetja oči.  V primeru nezapletenega vaginalnega poroda boste prve tri ure po rojstvu skupaj z vašim novorojenčkom ostali v porodni sobi.

Po približno treh urah bosta skupaj preseljena na porodni oddelek. Medicinska sestra takrat opravi nego pri novorojenčku, običajno ga pregleda tudi pediater. Novorojenček prejme K-vitamin 1 mg v mišico za preprečevanje notranjih krvavitev.

V primeru , da ste rodili s carskim rezom, boste lahko otroka podojili takoj, ko bo to mogoče, običajno je to že v prvi uri po porodu.

Ali lahko z otrokom sobivava?

24 urno sobivanje ali »rooming in« zelo priporočamo, saj se na tak način najbolje vzpostavi vez med materjo in novorojenčkom, kar ugodno vpliva na vzpostavitev dojenja.

V primeru, da se mamica po porodu slabo počuti ali je utrujena, ima možnost izbire delnega roominga, kar pomeni, da je otrok v času med 23. in 05. uro v oskrbi medicinskih sester, mama pa si lahko odpočije.

Če novorojenček iz zdravstvenih razlogov potrebuje opazovanje ali posebno nego (inkubator, topla posteljica, monitoring, infuzije, fototerapija…), zanj skrbijo medicinske sestre, mamica pa ga obiskuje in podoji v otroški štaciji.

Kolikokrat bo moj otrok pregledan v času bivanja pri vas?

Vašega novorojenčka pregledamo v prvih 24 urah po porodu, nato pa vsak dan v dopoldanskem času in vam sproti podamo tudi vse informacije o njegovem zdravstvenem stanju. Medicinske sestre vam preko dneva pomagajo in svetujejo pri dojenju, vas učijo nege novorojenčka ter skrbijo za vaše in novorojenčkovo dobro počutje.

Obiski, sobivanje z očetom, sorojenci

Obiski so možni vsak dan po urniku za zdrave očete in sorojence.

V sezoni virusnih obolenj so obiski omejeni na zdrave očete.

Na željo in za doplačilo so očetje lahko prisotni ves čas v nadstandardnih sobah, v babiški hiši pa lahko prebiva vsa družina.

Dojenje

Dojenje  ima številne prednosti za otroka in mamo, zato ga spodbujamo in zelo priporočamo. Le v izjemno redkih primerih dojenje odsvetujemo (zaradi bolezni ali zdravil mame ali otroka), po predhodnem razgovoru s pediatrom in ginekologom.

Pri dojenju vam bodo v veliko pomoč naše izkušene medicinske sestre, na katere se lahko kadarkoli obrnete za pomoč.

V optimalnih pogojih se novorojenček podoji že v prvi uri po porodu, kasneje pa tako pogosto, kot sam želi.  V prvih 24 urah po rojstvu novorojenček včasih še bruha plodovnico, ki se je je napil med porodom,  ali je utrujen od poroda, zato ga dojite takrat, ko se zbudi in izrazi željo po dojenju. Vse naslednje dni pa priporočamo redno dojenje na dve do tri ure (maksimalno na štiri ure), vsakokrat približno 10-15 minut na vsako dojko.

Na ta način s stimulacijo omogočite, da bo tretji dan po rojstvu nastala večja količina mleka. Takrat svetujemo tudi tehtanje podoja (pred in po podoju).

Novorojenčki v prvih dneh življenja normalno izgubijo 5-10% svoje teže, če pa je izguba telesne teže večja od 10%, otroci prejmejo dodatek mlečne formule po steklenički, dokler količina materinega mleka ne zadostuje za ustrezno pridobivanje telesne teže.

Katere preglede opravite rutinsko pri vsakem novorojenčku?

Poleg rednega vsakodnevnega tehtanja in kliničnega pregleda, novorojenčku opravimo tudi ultrazvok kolkov (za izključitev razvojne displazije kolkov), oceno sluha, presvetlimo oči (za izključitev prirojene sive mrene), tretji dan odvzamemo  neonatalne presejalne teste (za izključitev presnovnih motenj: kongenitalne hipotiroze in fenilketonurije) ter ob odpustu na roki in nogi izmerimo nasičenost hemoglobina s kisikom v krvi (za izključitev nekaterih prikritih srčnih napak).

Katera cepiva bo prejel novorojenček v porodnišnici?

Novorojenčki so v porodnišnici cepljeni le, če za to obstajajo posebni razlogi.

Cepljenje proti tuberkulozi (BCG) je obvezno za otroke, katerih matere ali ožji družinski člani se zdravijo zaradi tuberkuloze, ali so se v zadnjih 5 letih preselili iz držav, kjer je pojavnost tuberkuloze visoka. Prav tako je priporočljivo za tiste otroke, ki bodo v prvih 2 letih po rojstvu bivali v državah z visoko incidenco tuberkuloze.

Cepljenje proti hepatitisu B je obvezno za novorojenčke mater, ki so HBs Ag pozitivne.

Nedonošenčki

Pri nas se rodijo novorojenčki gestacijske starosti 32-34. tednov ali več. Nedonošenček potrebuje posebno pozornost, zato mu spremljamo vitalne funkcije (dihanje, pulz, telesno temperaturo, nasičenost kisika v krvi), kontroliramo krvni sladkor. Nekateri potrebujejo nego v topli posteljici ali inkubatorju (za vzdrževanje primerne telesne temperature) in pomoč pri hranjenju (hranjenje po cuclju, nazogastrični sondi). Če so hranjeni po cuclju ali nazogastrični sondi z materinim mlekom, mamico spodbujamo k črpanju mleka in ji pri tem pomagamo. Nedonošenčki so pogosteje zlatenični in potrebujejo obsevanje z modrimi lučmi (fototerapija). Nedonošenček je lahko z mamico odpuščen domov takrat, ko je zdrav, sam vzdržuje telesno temperaturo, napreduje na telesni teži ter ga mati sama hrani in neguje.

Kaj pa, če je novorojenček bolan?

V primeru zdravstvenih težav pri novorojenčku vam bo pediater podrobno razložil zdravstveno stanje in vam bo na voljo za vsa nadaljnja vprašanja.

Najpogostejše stanje novorojenčka, ki potrebuje dodatne ukrepe v porodnišnici, je zlatenica novorojenčka, ko se koža, sluznice in beločnice obarvajo rumenkasto. Blaga zlatenica ne potrebuje posebnih ukrepov, le spremljanje; pri izrazitejši zlatenici pa je potrebno zdravljenje s  fototerapijo – obsevanje z modrimi lučmi, ki običajno traja približno 12 ur.

V primeru, da je potrebna dodatna diagnostika ali terapija, se otroka po predhodnem dogovoru premesti na Pediatrično kliniko v Ljubljani. V kolikor je mamica dobrega počutja in je od poroda minilo že vsaj 2 dni, se poskušamo dogovoriti za sprejem skupaj z otrokom; sicer mama ostane v porodnišnici, dokler niso zgoraj omenjeni pogoji izpolnjeni.

Kdaj sva lahko z otrokom odpuščena?

V primeru, da sta oba zdrava in je dojenje vzpostavljeno, po nezapletenem vaginalnem porodu odpuščamo v domačo oskrbo predvidoma 3. dan, po carskem rezu pa predvidoma 4. ali 5. dan.

V primeru kakršnihkoli zdravstvenih razlogov, ali če dojenje še ni vzpostavljeno,  se glede odpusta odločamo individualno, po dogovoru z mamo.

Kaj sledi po odpustu iz porodnišnice?

Po odpustu iz porodnišnice pokličete patronažno službo v najbližjem zdravstvenem domu v vašem okolišu, kjer bivate. Običajno vas patronažna sestra obišče že naslednji dan po odpustu oz. prvi delavni dan.

V primeru, da je novorojenček potreboval fototerapijo, antibiotično terapijo, je nedonošenček ali ima nizko porodno težo, vas po odpustu največkrat naročimo na kontrolni pregled pri nas v nekaj dneh po odpustu.

V bližjem zdravstvenem domu si izberete tudi izbranega pediatra za vašega novorojenčka. Pri njem se naročite za prvi pregled, ki je  v otrokovi starosti enega meseca.

V primeru novorojenčkovih nujnih zdravstvenih težav (odklanjanje hranjenja, težko ali pospešeno dihanje, stokanje, izrazitejša zaspanost ali razdražljivost, ohlapnosti, sprememba barve kože in / ali sluznic,  povišana telesna temperatura …), je potreben pregled v najbližji zdravstveni ustanovi takoj (urgentna služba).

Svetujemo, da imate v prvih mesecih po porodu doma čim manj obiskov, ki morajo biti zdravi. Odsvetujemo obiske centrov, kjer se zbira veliko ljudi, saj je tam velika možnost za okužbe. Če je možno, svetujemo, da starejše sorojence po prihodu novorojenčka domov vsaj začasno izpišete iz vrtca.

Galerija slik – novorojenčki